Historie

Dameszadelclub: 

Een show met elegant geklede dames rijdend op Friese paarden met een dameszadel. Dat was het idee dat uiteindelijk in 1992 tot de oprichting van een club leidde. Na veel speuren werd er een origineel dameszadel gevonden en werden de eerste rondjes ermee op de Friese merrie Fleur gereden. Daarmee was de naam van de club ‘Dameszadelclub Fleurop’ een feit. Diverse Friese paarden en dames hebben door de jaren heen gereden bij de club.

 

Dameszadel: 

De geschiedenis van het dameszadel gaat terug tot de 14e eeuw. Het zadel was toen niet meer dan een krukje met voetenplank die overdwars over de rug van het paard werd gelegd.  Veel meer dan stappen aan de hand was niet mogelijk. Het dameszadel zoals wij dat kennen is ontwikkeld door een man. Hij raakte gewond aan zijn been tijdens de jacht. Het dameszadel dat hij ontwikkelde zorgde ervoor dat hij weer snel achter de vossen aan kon gaan. Dit zadel was een uitkomst voor de amazones. Met de primitieve versie van het dameszadel was het voor de amazones moeilijk om te blijven zitten als het paard een vreugdesprongetje maakte. Het rijden op een dameszadel was heel lang gebonden aan strenge regels. Tot 1850 mochten de amazones stappen of in de rechtergalop. Draven en de linkergalop waren niet toegestaan.   

Kostuums: 

Door de jaren heen hebben de dames van de club diverse blauwe kostuums gedragen.  De dames van het eerste uur zijn voor inspiratie naar het Haags gemeentemuseum geweest en zijn de boeken ingedoken. Deze dames hebben goed gekeken hoe de amazones voorheen gekleed waren en hebben daarna hun eigen ontwerp gemaakt. Het eerste korenblauwe kostuum hebben de dames zelf ontworpen en gemaakt. Het tweede blauwe kostuum was ontworpen door Joke Coterus. Het derde kostuum wat hedendaags nog steeds gedragen wordt is het kostuum ontworpen door Hans Noordstrand Couture. Echter is de dameszadelclub nooit afgeweken van de blauwe kleur die de groep kenmerkt.

 

Het Friese paard:

Het Friese paard wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt. Het paard werd al gebruikt door de Romeinen. Zij waardeerden de Fries enorm. De fries werd tijdens de middeleeuwen vooral als krijgspaard gebruikt. Door kruisingen met Spaanse paarden, tijdens de 80-jarige oorlog, werd de fries een actief en veelzijdig type. De populatie van de Friese paarden nam sterk af en rond 1913 waren er nog maar 3 hengsten over. De vereniging ‘Het Friese paard’ zorgde ervoor dat het ras niet uitstierf dankzij een succesvolle campagne. In de jaren 60 werd het Friese paard opnieuw met uitsterven bedreigd. Dankzij verschillende fokkers bestaat het ras nog steeds. De laatste jaren kent het Friese paard ongekende populariteit over de hele wereld.

Hoogtepunten archief met onder andere: 

  • Wereldruiterspelen (1994) reed dameszadelclub Fleurop een kür op muziek. 
  • Horse event (2014) Heeft Fleurop gereden in de hoofdpiste. 
  • De Stormruiter (2018), hier reden wij mee in een groot theaterstuk met meer dan 100 paarden. 
  • Landbouw dag Texel, al meerdere jaren maken wij de overtocht naar Texel om hier een show te mogen geven. 
  • Paard & Erfgoed Frederiksoord, een prachtige fair waar wij voor enthousiast publiek mochten optreden. 
  • Fair Elden, hier zijn wij al meerdere keren geweest om een show te verzorgen.